torstai 10. syyskuuta 2015

Ilman satulaa ja muuta treeniä

Tällä viikolla maanantain ratsastustunnilla mentiin ilman satulaa! Edellisestä kerrasta onkin jo useampi vuosi aikaa, joten voin myöntää että jännitti aikalailla. Hevosena minulla oli Anni, iso puoliveritamma. Anni on kiltti kuin mikä, mutta sillä on aika iso ravi ja todella luinen selkä. Lisäksi se joskus innostuu tunneilla vieläkin isompaan liikkeeseen, ja minua jännitti vieläkin putoamisen jälkeen. Tunnilla mentiin ihan perusratsastusta, eli taivutuksia, kulmiin ratsastusta ja kolmikaarista kiemurauraa. Jännitys näkyi vielä pohkeiden käytön arkailussa, mutta pätkittäin sain ihan hyvää työskentelyä aikaiseksi. Mentiin myös avo- ja sulkutaivutuksia pitkällä sivulla, ja ne olivat tosi kivoja! Huomasi, miten sulkutaivutuskin ratsastetaan suurimmilta osin vain painoavuilla, pohkeita kuitenkaan unohtamatta. 

Laukkaa en halunnut nostaa, sillä jännitin liikaa. Joku voisi sanoa, että ei kannattaisi pysyä aina mukavuusalueella, mutta ei tuo ilman satulaa ratsastus sitä todellakaan ollut. Tasapainolle tekee hyvää mennä ilman satulaa, ja tulee tuntuma siihen, miten hevosen jalat menevät, kun ei ole satulaa välissä häiritsemässä. Tiiistaina menin kouluvalmennukseen Perlalla, kun illan ryhmään tuli sattumalta vapaa paikka muutamaksi viikoksi. Varasin sen heti meille! 


Nyt tunnin aiheena oli avotaivutus sekä neliönmallinen ura, jossa kulmiin ratsastettiin takaosaa ulkopohkeella kääntäen, ensin käynnissä ja sitten ravissa ja myöhemmin laukassa, ja pitkillä sivuilla vähän vasta-asetusta ja suoristusta. Perlan pääasiallinen haaste (ainakin omalla kohdallani!) on sen jäykkyys ja kuolaimeen pureminen, vaikka se liikkuisikin hyvin eteen. Etenkin jos se liikkuu, mutta unohtaa silti ratsastaa pohkeella, se käy raskaaksi kuolaimelle ja kädelle. Silloin tulee muistaa nostaa oma katse ja ryhti, sekä ylläpitää tahtia jalalla kaikissa askellajeissa. Alkuverkassa tulee kiinnittää huomita siihe, että saan Perlan lavat auki ja taivutukset läpi, myötä- ja vasta-asetusten vaihtelu toimi hyvin, samoin kuin takaosan väistättäminen kulmassa. Perla oikein ryhdistäytyi ja yllätyin kuinka sain "nostaa kädet kouluratsastus asentoon" ja ratsastamisessa oli ihan eri tahti kuin vähään aikaan. 

Käynnissä verkattiin ja siirryttiin tekemään samaa kevyessä ravissa; kulmiin neliönmalliset kulmat, pitkällä sivulla vasta-asetusta ja suoristus ja uudelleen kulmaan. Nämä alkoivat sujua meiltä erittäin hyvin, niin että pääsin jo vähän hienosäätämään Perlaa ja omaa asentoa. Todellinen oppimisen kohta on oikea käsi ja oikea puoli, olen aina ollut enemmän "vasemman puoleinen" ihmisenäkin, että oikea käsi meinaa päästää ohjasta irti tai olla jäykkä, samoin kuin oikea jalka ei toimi yhtä rennosti kuin vasen. Olen tosi tyytyväinen, että sain nyt pidettyä oikean käden ollessa ulkokätenä sen kunnolla asennossa, eikä se työntynyt suoraksi! Auttoi myös kun olin saanut Perlan kunnon koottuun  muotoon, ja ratsastin eteen ulkoa oikealta. Meillä oli tosi hyvää ravia, hehkutan nyt vähän. Vasempaan kierrokseen myös laukka oli erittäin hyvää, tunsin Perlan takajalkojen liikkeet, pystyin rentouttamaan jalkoja ja ne heiluivat aika-ajoin laukan tahdissa varsin hyvin! Siis ei holtitonta heilumista vaan rennosti, etten puristanut niin kovasti koko ajan reidestä ja polvista. Tein myös muutamia kokoamispätkiä laukassa ja sitten eteen ratsastusta ja takaisin normaaliin harjoituslaukkaan, toimi hyvin, vaikka takaisin päin tullessa sain ottaa vähän enemmän kädellä kiinni. 

Oikea kierros oli hankalampi, kun oma oikea puoli ei ole yhtä hyvä, ehkä istunkin vähän kallellaan. Perla pääsi lopputunnista myös vähän vahvaksi, ja oma jalkani ei ollut enää yhtä vahva. Tehtiin molempiin suuntiin avotaivutusta harjoitusravissa, ja oikeaan kierrokseen laukannosto suoraan avosta. Minulla on vaikeutena pitää Perla pyöreänä noston aikana, mutta kerran onnistuin vähän paremmin. Päästän sisäohjan aina liian löysäksi ja muoto karkaa ja pää nousee. Tähän treeniä todella paljon lisää! Avot onnistuivat muuten ihan hyvin, mutta itse voisin jo rentoutua ja tehdä pidätteet nyrkillä, kun Perla kuitenkin jo kulki muodossa ja koottuna. 

Meillä on Perlan kanssa tavoitteena helpon A:n luokat tällä kaudella, vähän jännittää mutta eiköhän me ahkeralla treenillä selvitä :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti